Klassinen skandinaavinen

Tämä 1970-luvulla rakennettu omakotitalo on saanut kokea myös suuren muodon muutoksen sekä ulkoa että sisältä, sillä kaikki pinnat on vaihdettu uusiin. Talon rouva omaa itse hyvän maun ja tietää mitä tahtoo kotinsa sisustukselta. Tehtäväni oli siis toteuttaa loppuun jo hyvin aloitettu sisustusprojekti.

Työhöni kuului kodin kalustaminen, tekstiilien ja valaistuksen suunnittelu ja pieni stailaus. Talon sisustuksessa huokui jo heti alkuun lämmin tunnelma. Lattiassa oli käytetty tammiparkettia, jota oli raikastettu vaaleilla seinäpinnoilla. Katossa toistui myös puu, joka oli raikastettu valkolakalla. Keittiö ja muut kiinteät kalusteet oli vaihdettu nykyaikaisiin.

Ensimmäinen asia, joka pisti tämän kodin sisustuksessa silmiini, oli keittiön kaunis punaisenoranssi valaisin. Se oli mielestäni todella ihana, lämmin yksityiskohta tämän kodin sisustuksessa, ja halusinkin että siksi se myös jää. Ruokailutilassa halusin jatkaa lämmintä tunnelmaa valitsemalla kalusteisiin puun, tammen. Ruokailuryhmän ja lattian välille halusin tuoda kontrastia vaalealla helppohoitoisella paperinarumatolla.

Myös keittiön verhot vaihdettiin luonnollisiksi pellavaverhoiksi, joihin kaunis valkoinen kuvio tuo eloa. Luonnonmateriaalina pellava toimii kauniisti yhdessä puun kanssa. Tämän klassisen kodin tunnelmaan sopi kauniisti myös valaisimet, joissa toistui myös raikas valkoinen että puu. Niiden muotokieli on myös hyvin ajaton, eikä riko keittiön punaisen valaisimen ajatusta.

Olohuoneen puolella sohvat ja lepotuolit haluttiin pitää muotokieleltään ajattomina ja lämpimään sisustukseen sopivina. Halusin valita pehmeisiin kalusteisiin lämpimän vaaleanruskean kankaan, jossa kuitenkin olisi tarpeeksi valkoista, jotta sisustuksesta ei tulisi liian äitelä ja raskas yhdessä puun kanssa. Valkoisilla kovilla kalusteilla tuotiin sisustukseen myös raikkautta.

Verhot haluttiin valita yhtenäiseksi ruokailutilan verhojen kanssa, koska näiden tilojen välillä on selkeä yhteys toisiinsa. Pieni ripaus keltaista sisustustyynyissä toi kokonaisuuteen reippautta yhdessä viherkasvin ja leikkokukkien kanssa, unohtamatta myöskään sisustuksessa käytettyjä koriste- ja sisustusesineitä. Asiakkaallani oli myös olohuoneessa Artekin klassikkolepotuoli, jota ehdottomasti halusin hyödyntää sisustuksessa. Tuoli asetettiinkin olohuoneen yhteen nurkkaan yhdessä uuden jalkavalaisimen kanssa. Tämä kokonaisuus toi olohuoneeseen erillisen lukunurkkauksen, ja samalla tuolin verhoilussa käytetty musta kangas toi muuhun sisustukseen ripauksen vahvuutta ja särmää.

Kodin sisustukseen antaa myös oman osansa kaunis taide, joka on tarkkaan mietitty. Taulut tuovat kotiin tyyliä, mutta samalla myös kodikkuutta. Suosittelen monesti, että tauluja ei tarvitse olla monta, kunhan ne ovat vain oikeilla paikoilla. Tässä kohtaa toimii taas sanonta ”vähemmän on enemmän”. Sama ohjeistus pätee mielestäni myös mattoihin.

Projektin otsikko kuvaa täysin tämän kodin sisustusta; klassisen skandinaavinen. Tässä kodissa sielu lepää!