Kaunis koti Kaustisen sykkivässä ja soivassa sydämessä

Tämä sisustusprojekti oli minulle erittäin mielenkiintoinen. Kyseessä oli Kannustalon Vihervaara-malliston talo, jota rakennettiin nuorelle parille. Samalla talo oli yksi Kannustalojen näyttelykohteista. Tässä projektissa sain toteuttaa itseäni ihan talon ulkoväristä koko talon sisustukseen. Asiakkaitteni kanssa teimme suunnitelmia tiiviissä yhteistyössä ja tapasimmekin monesti, vaikka välimatkaa kertyi yli 100 kilometriä.

Keskeinen kompassi

Tämä Vihervaara-talo oli ulkonäöllisesti jenkkityylinen pienten yläikkunoiden ja ison terassin kera. Mietin, että koska kyseessä on näyttelykohde, niin siinä pitäisi olla jokin sellainen yksityiskohta, josta se muistettaisiin jälkeenpäin. Talon rouva kertoi harrastaneensa jo monta vuotta suunnistusta, ja hän toivoi tämän jotenkin näkyvän myös sisustuksessa.

Ensimmäisen suunnittelukäynnin jälkeen kotimatkalla mietin, että suunnistuksesta monelle tulee ensimmäisenä mieleen kompassi. Työstin asiaa enemmän ja sain ajatuksen hyödyntää erästä ideaa, jota olin käyttänyt Vaasan asuntomessuilla yhdessä projektissani. Siinä keskeisessä roolissa olivat askeleen kestävät lattiaikkunat.

Niinpä otin yhteyttä yhteistyökumppaniini, joka toimii Kurikassa seppänä, ja kerroin haluavani kompassin, joka on tehty kolmiulotteiseksi. Tein hänelle luonnoksen kompassista, jonka leveydeksi tuli runsaat puoli metriä. Halusin, että kompassi tulisi uudessa talossa keskeiselle paikalle, ja lopuksi päädyin sijoittamaan sen aulaan. Aula tulisi olemaan talon sydän, josta kompassi ohjaisi asukkaat aina oikeaan paikkaan.

Upea elementti

Jotta kompassin lattiaupotus toimisi, aulan laataksi valittiin harmaanbeige kooltaan 30x60cm laatta; tällöin kompassin upotus saatiin menemään mitoiltaan hyvin laatoituskoon kanssa tasan. Varsinaiseen upotukseen valittiin pientä vaaleanharmaan sävyistä luonnonkivestä tehtyä sisustuskivimosaiikkia. Sitä asennettiin myös upotuksen reunoille.

Lisäksi upotuksen reunaan tehtiin ura, johon asennettiin valaistukseksi led-nauha. Kompassi laskettiin upotuksen pohjalle kivimosaiikin päälle ja lopuksi upotuksen päälle asennettiin askeleen kestävä kirkas lasi. Mielestäni tästä yksityiskohdasta tuli upea, ja asiakkaanikin olivat lopputulokseen hyvin tyytyväisiä. Ratkaisu oli erilainen ja persoonallinen, ja varmasti vielä moni tulisi kiinnittämään huomiota tähän kodin sisustuselementtiin.

Valoa ja muunneltavuutta

Kaikkiaan nuoripari halusi kotinsa sisustuksen olevan melko selkeälinjainen ja moderni, mutta talon tunnelmaa haluttiin korostaa muutamilla perinteisillä ja romanttisilla yksityiskohdilla. Esimerkiksi eteisaulaan sijoitettiin upea iso antiikkinen vaatekaappi, joka toi kodikkuutta ja lämpöä sisustukseen.

Olohuoneeseen valittiin pehmeälinjaiset sohvat ja lepotuolit tuomaan kontrastia korkeakiiltoisten valkoisten kovien kalusteiden välille. Seiniin valittiin luonnonläheisiä värejä ja maaleja, harmaata ja beigeä. Näin sisustukseen pystyisi jatkossa helposti vaihtamaan esimerkiksi tekstiilejä (verhot, matot ja koristetyynyt yms.) ja niiden avulla koko tunnelmaa.

Olohuoneeseen tulee upeasti luonnon valoa isoista korkeista ikkunoista, joten emme halunneet peittää niitä tummalla tai vahvalla verhokankaalla, vaan jatkoimme valoisaa linjaa valkoisilla valoa läpäisevillä verhoilla, joissa on pieni kiilto tuomassa sisustukseen ylellisyyttä. Olohuoneen takalla on myös todella keskeinen osa tilassa. Siksi takassa on käytetty lasia ympäriinsä, jolloin tulen loimusta voi nauttia joka suunnasta, sekä olohuoneesta, ruokailutilasta että myös tv-huoneesta.

Tilaa ystäville

Ruokailutilaan valittiin neliön muotoinen kahdeksan hengen ruokapöytä, jonka ääressä on mukava ruokailla isommallakin porukalla. Tätä pöytää monesti toivotaan erilaisiin koteihin, mutta pöytä vaatii yllättävän paljon tilaa ympärilleen, jotta se tulisi oikeuksiinsa ja olisi käytännöllinen. Tässä kohteessa ruokailutilassa oli riittävästi tilaa. Ruokailutilan upeana yksityiskohtana toimii senkin päälle hankittu iso taulu. Taulu on abstraktia taidetta, joka on monesti helppo tuoda monenlaiseen sisustukseen kunhan vain värit istuvat kokonaisuuteen. Taulua ei myöskään aina tarvitse nostaa seinälle, vaan se toimii hyvin senkin tai tason päälle asetettuna.

Keittiöön tuotiin väriä myös harmaalla sävyllä, joka jatkuu olohuoneen puolelta. Välitilaan haluttiin asentaa lasi, joka toimii kauniisti valkoisten kalusteiden kanssa. Kivitaso valittiin sen helppohoitoisuuden takia, ja samalla mustalla kivellä haluttiin tuoda keittiöön myös selkeä kontrasti. Erikoisin yksityiskohta keittiössä on kattoon upottu liesituuletin. Kaikkiin tiloihin tämä malli ei sovi, koska tuulettimen asennukseen vaaditaan tilaa välikatosta.

Rentoutta ja ylellisyyttä

Asiakkaani toivoivat, että tv-huoneesta tulisi eräänlainen olohuoneen jatke, jossa he voisivat viettää arki-iltoja television ääressä. He halusivat myös rauhoittaa olohuone- ja ruokailutilan televisiolta. Tv-huoneen kohdeseinään valittiin kaunis ruskeansävyinen vaakaraidallinen tapetti, joka sopi myös koko talon sisustukseen ja väreihin. Ruokailutilan päästä katsottaessa tapetti sopii kauniisti myös harmaan seinämaalin kanssa. Kalustus valittiin täysin tv:n katseluun ja löhöilyyn sopivaksi.

Talon kosteisiin tiloihin (wc:t ja pesuhuone) haluttiin tuoda aavistus glamouria valitsemalla laatta, jossa on pieniä kristallitimantteja. Wc-tilojen kalustus on hyvin yksinkertainen, mutta kauniit kristallikruunut ja valopeili tuovat vastapainoksi ylellisyyttä. Lisäksi tekstiilit ja pienet yksityiskohdat tuovat muuten melko valkoiseen sisustukseen väriä. Pönttöjen koneistus on rakennettu seinän sisälle, jolloin vain istuinosa jää näkyviin upeiden painikkeiden kanssa. Tämä valinta helpottaa myös siivousta.

Pesuhuoneeseen haluttiin myös poreamme, jossa olisi ihana rentoutua arkisten aherrusten jälkeen. Ammeen lisäksi pesuhuoneeseen mahtui myös kaksi suihkua. Sadesuihku asennettiin kattoon upottaen ja myös sekoittajien koneistus on rakennettu seinän sisään. Ulkopuolelle jäivät näkyville vain upeanmuotoiset kromiset säätimet. Saunaan haluttiin jatkaa seinille samaa laatoitusta kuin pesuhuone- ja wc-tiloissa, jotta sisustus olisi mahdollisimman yhtenäinen kaikissa kosteissa tiloissa. Saunan lauteet käsiteltiin mustiksi, jolloin saunassa vallitsee kaunis ja yksinkertainen kontrasti.

Onnistunut lopputulos

Projektin jälkeen kuulin, että talossa oli käynyt ”haikara” ja taloon oli siis syntymässä uuden talon Jussi, joten päätimme, että yläkerran sisustaminen jäisi kalustuksen osalta vielä odottamaan. Jatkamme sen osalta myöhemmin, kun normaali arki lähtee kodissa rullaamaan. Jään innokkaana odottamaan, että saan mahdollisesti suunnitella lastenhuoneen, jossa voin päästää taas oman lapsenmielisyyteni valloilleen.

Olin tosi onnekas, kun sain näinkin upean ja ison projektin toteutettavakseni. Nautin todella, kun pääsen sisustamaan isoja kokonaisuuksia, koska silloin saan tuoda osaamiseni hyvin laajasti esille.

Yhteistyömme asiakkaiden kanssa toimi upeasti ja olimme koko projektin ajan ihan samalla aaltopituudella. Tärkeintä tässäkin työssäni oli kuitenkin se, että asiakkaat olivat tyytyväisiä lopputulokseen. Koti kuitenkin tulee aina suunnitella asiakkaiden tarpeiden ja toiveiden mukaan.